2016.03.07-10. - XIX. Pék-cukrász SZKTV, Székesfehérvár - Balog Adrienn Kitti I. helyezés!

Az ország legjobb pék-cukrász szakmunkásai mérték össze erejüket Székesfehérváron, a XIX. Pék-cukrász SZKTV-n.
Jelenleg 435 végzős pék-cukrász diák van az országban, ebben a szakmában, közülük választották ki a legjobb 20 tanulót, akik példaként szolgálhatnak a fiatalok számára.
Összetett, három napos versenyről van szó, amely egy 5 órás írásbeli részből, szóbeli vizsgafeladatokból valamint több, a szakmát átfogó gyakorlati részekből áll. A verseny gyakorlati részében a tanulók kuglófot, Eszterházy tortát, sajtos rolót valamint egy egyedi díszmunkát készítettek.
A legnagyobb érdekessége a versenynek, hogy elsősorban nem az ellenfeleket kell legyőzni, hanem bizonyítani azt, hogy valaki alkalmas arra, hogy a pék és cukrász szakmában dolgozzon és napi 8 órában képes legyen a munkavégzésre. A zsűri százalékban értékeli a feladatmegoldásokat, és aki a 71%-ot eléri, az kiváló minősítésű szakmunkás bizonyítvánnyal "felszabadul".
Az Országos Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója verseny I. helyezettje a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Balog Adrienn Kitti lett!
Adrienn a végső győzelem és a 100%-os szakmai bizonyítvány mellé besöpörte a „Legjobb pék-gyakorlat”, a „Legjobb cukrász-gyakorlat” valamint a „Legszebb torta” díjait is!

A második helyet a nagykőrösi Tóth Brigitta, a harmadikat pedig a székesfehérvári Siklósi Gergely szerezte meg.

Az eredményt még magasabb szintre emeli az a tény, hogy a kiskunfélegyházi MEZGÉ címvédőként érkezett a versenyre, hisz a 2015. évi pék-cukrász SZKTV-t is az első helyen abszolválta.

Az iskola felkészítő tanárai:

Nagy Melinda - Szakmai Gépek

Bajzák Zita - Labor gyakorlat

Kiss-Feketéné Bodor Barbara - Gazdasági ismeretek

Kis Miklós – Pék- és cukrász technológia, szakmai számítás


P&P Pékáru Kft. szakmai gyakorlatra felkészítő szakoktatói:

Horváth Krisztián – Pék gyakorlati szakoktató

Dányi János – Cukrász gyakorlati szakoktató

Gratulálunk!

Képek:

Olvasni csak szépen… - Szép magyar beszéd verseny

"Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember;
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember."
/Babits Mihály Ritmus a könyvről, részlet/


Közelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából iskolánk 2016. március 9-én rendezte meg Szép magyar beszéd elnevezésű versenyét. A vetélkedőn intézményünk tizenhárom tanulója vett részt. Az első fordulóban egy kötelező szöveget – Boldizsár Ildikó, meseterapeuta művének egy részletét – kellett felolvasniuk a versenyzőknek, a második fordulóban pedig a szabadon választott szövegeiket mutathattak be a tanulók maximum két perc terjedelemben. A diákok nagyon változatos témájú szövegekkel készültek a megmérettetésre; Örkény István, Sánta Ferenc, Nádas Péter műveinek részletei mellett – többek között - hallhattunk a kísérleti állatokról, a magyar nyelvről, a műanyagok hasznosságáról szóló olvasmányokat is. A zsűri tagjait az intézmény „szigorú” tanárai alkották: Baranyai Katalin, Fekete Márta, Pap Éva és Szabó Nóra tanárnők. Az értékelés szempontjai voltak: a pontos szövegolvasás, az értő olvasás, a szöveg hangulatának érzékeltetése és a kapcsolattartás a hallgatósággal.

Szoros küzdelemben első helyen végzett Majer Kinga (12/A), második helyezést ért el Berente Ottó (9/A), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Rada Réka (11/A) léphetett. Teljesítményüket az iskola ajándékcsomaggal jutalmazta. A verseny nem titkolt célja az olvasásra nevelés, a tehetséggondozás és a hagyományteremtés volt. A győzteseknek gratulálunk, és minden tanulónak köszönjük a részvételt.

Képek a versenyről a Galéria menüpont alatt


55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny

A Gyulán, 2015. április 7-10. között megrendezésre kerülő, 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny a 22 végzős versenyző között szerepelt a Kiskunfélegyházi mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola két diákja is.
A 3 napos versenyen az ország legjobb húsipari tanulói számot adtak többek között sertés vágás, marha-lapocka csontozás, vadász-felvágott gyártás és nem utolsó sorban bolti eladásból is. A szakmai tudásukat mind gyakorlati, mind elméleti területen bizonyítaniuk kellett a versenybizottság előtt.
A versenyt magas szakmai színvonal jellemezte, így a versenyzők közül 19 tanulónak a tanév végén már nem kell szakmunkásvizsgát tennie.
A Mezgét képviselő két versenyző, a korábbi évekhez hasonlóan hozta a magas színvonalat. Kurucz Tibor a 6. helyezést érte el, míg Kondákor Gergő mindenkit maga mögé utasítva az 1. helyen végzett. Gergő számos különdíj mellett megkapta a „Legjobb késztermékgyártás” különdíját is.
Gratulálunk mindkét versenyzőnek és a felkészítő tanároknak, oktatóknak!
Felkészítők: Kis Miklós, Kiss-Ocskó Mónika, Szirom Anikó, Szatmári István.
A képre kattintva további fotók a versenyről:

A Gyulai Hírlap cikke az eseményről:
"A hentesjelöltek krémje szakvizsgával tért haza Gyuláról"

Pék-cukrász országos verseny – Szeged 2015

Szegeden március 16-20. között tartották a pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyt, melyen 18 iskola 22 diákja volt. A verseny sokrétűségét mutatja, hogy először öt órás írásbelin vettek részt a tanulók, ami tartalmazott szakmai számításokat, pék technológiai, cukrászati és géptani kérdéseket. Az írásbelit a szóbeli vizsgarész követte. 10 percben két tételből kellett beszámolni. Gazdasági ismeretekből az üzleti tervet, Pék technológiából a kelesztést, pihentetést és gépeit kérte számon a 3 tagú versenybizottság. A következő napon a 4 órás pék technológia gyakorlat feladata volt 90 db tepertős pogácsa és 60 db zsúr tepertős pogácsa készítése az anyagnorma megadásától egészen a késztermék bírálatáig. A laboratóriumi mérések során liszt savfokot kellett meghatározni titrálással. A csomagolás modulból termékek csomagolása, felcímkézése és feladatlapok kitöltése volt a feladat. Az utolsó, de nagyon jelentős pontszámmal bíró feladat az utolsó napon a cukrász technológia gyakorlat volt. 6 óra állt rendelkezésére a versenyzőknek egy választott díszmunka, egy tizenhatszeletes legyező torta és fél kiló néró teasütemény elkészítésére.
Iskolánkat a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát Ferencz Mónika 3/13/D osztályos tanuló képviselte. Magabiztos fölénnyel 87%-os teljesítménnyel 1. helyezést ért el és számos különdíjban részesült. Három kupát nyert, egyet közülük iskolánknak a legjobb gyakorlati képzést folytató iskola vándorserleget. Megkapta legjobb szóbeli különdíjat, a legjobb pék gyakorlat különdíját, a legjobb cukrász gyakorlat különdíját, az oktatói szavazatok alapján a legszebb pék termék különdíját. Nyert mikrohullámú sütőt, konyhai robotgépet, turmixot, kerámia edény készletet, vásárlási utalványt és számos kisebb támogatói díjat.
Felkészítői elméletből: Nagy Melinda, Bajzák Zita, Patyiné Gyóni Márta, Kiss-Feketéné Bodor Barbara. Gyakorlati felkészítő a P és P Pékáru Kft. és szakoktatói: Horváth Krisztián, Dányi János és Nagy Csaba.
A tanulónak, a felkészítő tanároknak és oktatóknak valamint a képző iskolának és a gyakorlóhelynek gratulálunk!

A képre kattintva további fotók a versenyről és Ferencz Mónikáról:

A Félegyházi Közlöny cikke az eseményről:
"A pékek és cukrászok legjobbja, Ferencz Mónika"

A Bábolnán, 2014. április 22-25 között megrendezett Lótartó- és tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Versenyen Fodor Ildikó (2/12/C) - 1. helyezést érte el (felszabadult), ezenkívül övé lett a legjobb gyakorlat díja, a gondozási modul 1. helye, a lovaglási modul 1. helye és a tenyésztési modul 3. helye is!
Pálinkás Norbert (2/12/C) pedig 9. helyezést ért el a versenyen, ő is felszabadult!
Felkészítő tanáraik Bakos Katalin, Szajbert Éva, Pelyva Imre és Rózsa Pál voltak, a felkészülést segítette a Fülöp Fogathajtó és Lovasiskola és Dr. Kovács Zoltán. Köszönjük!

       

A 17. Pék-cukrász Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyt Budapesten rendezték meg, ahol a Mezgét két tanuló, Molnár Zoltán, Péli Ákos 13/D osztályos tanulók képviselték.
A versenyen szépen helytálltak, Molnár Zoltán a 17. helyezést érte el, Péli Ákos pedig a 12. helyezést.

Az 54. Országos Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, Szegeden a Mezgét két versenyző képviselte.
Figura Balázs 19. helyezést ért el, egy gyakorlati feladat kivételével minden vizsgarészt kiváló eredménnyel teljesített.
Csányi Szabolcs pedig 4. helyezést ért el, minden vizsgarészből 100%-os eredmény kerül a szakmunkás bizonyítványába.
         

A Csapó Dániel Emlékversenyen iskolánkat 5 tanuló képviselte. A következő eredményeket érték el:
Élelmiszeripari technológiák szekció:
A Szolnokon megrendezett Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén (SZÉTV)
A tanulók ezzel az eredménnyel a felvételi pontjaikat is szaporították.
A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk a szép eredményekhez.

A Kaposváron megrendezésre került Guba Sándor Emlékversenyen iskolánkat 8 tanuló képviselte. Deák Viktória 1/13 mezőgazdasági technikus tanulónk 1. helyezést ért el a vidékfejlesztés szekcióban, Szunyi Renáta 2/14 mezőgazdasági technikus tanulónk 2. helyezést ért el a lovas szekcióban, Lajos Zsuzsanna 11/A osztályos tanuló 3. helyezést ért el a vidékfejlesztés szekcióban.

Minden versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, a tanulók igazgatói dicséretet kapnak.

A lótartó és –tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Verseny 2013. 04. 16-tól 19-ig

Mezőhegyesen került megrendezésre. A versenyen gondozási, tenyésztési, fogathajtási és lovaglási modulból mérte össze tudását a 11 iskolából érkezett 18 versenyző.
Iskolánkból két tanuló indult a versenyen és a következő szép eredményeket érték el:

Mindketten felszabadultak, azaz 100%-os, 5-ös osztályzatú szakmai bizonyítványt szereztek! Gratulálunk!

Képek a versenyről (Katt ide!)

Országos Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny 2013

Az 53. Országos Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, 2013. április 03-05. között, Nagykőrösön 23 tanuló vett részt. A Mezgét két versenyző képviselte.
Király István Tamás,  III. helyezést ért el, és a "Legjobb gyakorlat" különdíjat kapta,
Pignicki Viktor pedig I. helyezést ért el, ezzel mindenkit megelőzve az "Ország Legkiválóbb Húsipari Termékgyártója" lett és nem utolsó sorban elnyerte a "Legjobb termékgyártás"különdíját is.
A tanulóknak gratulálunk, igazgatói dicséretben részesítjük őket. Felkészítő tanárok, oktatók: Bajzák Zita, Kiss-Feketéné Bodor Barbara, Kis Miklós, Szatmári István.


Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 2013

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen a 2/14 osztályos technikus tanulóink,
Sütő- és cukrászipari technikus szakmában a következő eredményeket érték el:
Csuka Bence 11,  Bubori Zoltán 15. helyezés.
Mezőgazdasági technikus szakmában:
Vámos István 5. helyezést ért el.
A tanulók a szakmai vizsgán bizonyos vizsgatevékenységek alól felmentést kapnak. Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak!
Csapó Dániel Emlékverseny 2013

A hagyományokhoz híven idén is Szekszárd adott otthont a Csapó Dániel Emlékversenynek, március 22-én. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági középiskolák közötti megmérettetésre immár 9. alkalommal került sor. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, hogy egyre magasabb színvonalú pályamunkák érkeznek be, és a szóbeli védésnél is látványos, érdekes prezentációkat mutattak be a lelkes középiskolások.
Közel 50 tanuló az ország 9 városából utazott a dunántúli városkába, hogy bemutassa a versenyre nevezett dolgozatát 10 percben. A szóbeli előadás feltétele volt, hogy a pályázók egy 20-25 oldalas írásbeli dolgozatot nyújtottak be február 28-ig, és az arra érdemes pályaművek alkotóit szóbeli védésre hívta be az emlékbizottság. Három szekciót különítettek el az alapján, hogy a tanulók élelmiszeripari technológia, állattenyésztés vagy vidékfejlesztés témakörökben írták meg dolgozatukat. Az élelmiszeripari szekcióban a kovászkészítéstől a tányérdesszerteken át, egészen a csokoládékészítés rejtelmeibe avattak be a tizenéves diákok. Az állattenyésztés volt idén a legnépszerűbb szekció, ahol 16 pályamunka ismertetésére került sor, a lovak voltak a legtöbb írásos anyag középpontjában, de a bivalyokról, mangalicáról és a galambokról is születtek remek kis dolgozatok.
Iskolánkat 5 tanuló képviselte, ketten az élelmiszeripari technológia és hárman az állattenyésztés témakört választották. A kiskunfélegyházi nebulók sikeresen vették az akadályokat, és ketten közülük az előkelő dobogós helyen végeztek.
Élelmiszeripari technológiák szekció:
•    Tülkös Nikoletta (10/B) és Vass Norbert (12/D): Édes élet- édes étel, avagy desszertcsodák a tányéron  II. hely
Állattenyésztés szekció:
•    Pallagi Brigitta (1/14 mezőgazdasági technikus): A ló mestersége megtermékenyítése VI. hely
•    Szunyi Renáta (1/14 mezőgazdasági technikus): Az Eördögh Tanya Kunfakói VIII. hely
•    Gubisi Ágnes (1/14 mezőgazdasági technikus): A Lipicai múltja, jelene és jövője XIV. hely
A Csapó Dániel Emlékversenyre évről-évre számos diáknak ad lehetőséget, hogy kipróbálhassa magát, tudását, tapasztalatait és ötleteit megoszthassa a neves szakemberekből álló zsűrivel. A kiskunfélegyházai diákok, mindig színvonalas pályamunkákkal neveznek a megmérettetésre és ezzel öregbítik a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola hírnevét. Reméljük, hogy tapasztalatainkat felhasználva jövőre újabb diákok neveznek erre a színvonalas versenyre, és a kitartó, lelkes munkájuknak meg lesz a gyümölcse.

Képekért kattints ide! ;)

(A képeket a Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szekszárd készítette és itt találhatóak.)

Kenguru Nemzetközi Matematika Verseny
Eredményeink:
10. évfolyamos kategóriában:
11. évfolyamos kategóriában
A tanulóknak az elért szép eredményekhez gratulálunk!
Sikerek a 16. Pék-cukrász Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

A 16. Pék-cukrász Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyt Gyulán rendezték meg, ahol a Mezgét két tanuló, Böjtös Mariann és Cserna István 13/D osztályos tanulók képviselték.
A tanulók a szakmai tudásukat írásbeli, szóbeli és gyakorlati versenyfeladatokban bizonyíthatták. Többek között készítettek kakaós csigát és búrkiflit, valamint Rigó Jancsit és Szapáry tortát.
A versenyen szépen helytállt Böjtös Mariann, aki a 20. helyezést érte el a 29 induló közül, valamint a "Legszebb torta" különdíját kapta meg.
A másik versenyző Cserna István meg sem állt a 6. helyezésig, és ezzel az eredménnyel mentességet kapott minden vizsgarész alól a szakmai vizsgán 100 %-os eredménnyel! Felkészítőik voltak: Kis Miklós, Kiss-feketéné Bodor Barbara, Kiss-Ocskó Mónika, Dányi János, Horváth Krisztián, Nagy Csaba és Péli Mihály. A tanulók gyakorlati helyükön, a P&P Pékáru Kft. Tanüzemében készültek fel a versenyre.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek!

Képekért kattints!Kétszeres olimpiai bajnok Csontos Piroska, a MEZGÉ tanulója!

Szenzációs teljesítményt nyújtva két távon is diadalmaskodott Csontos Piroska, a Dél-Koreai Speciális Téli Olimpiai játékokon. A félegyházi Jogging Plus Futóklub versenyzője elsőként február 2-án a 100 méteres hófutásban állt rajhoz. A legjobb eredménnyel döntőbe jutó Piroska ezúttal sem talált legyőzőre, így maga mögé utasította a mezőnyt és olimpiai aranyat szerzett. Másnap, február 3-án a 200 méteres hófutás döntője következett. A számos kiváló eredménnyel büszkélkedő friss olimpiai bajnok Piroska az előfutamokon közel 3 másodperccel volt jobb ellenfeleinél. A döntőre szerencsére sikerült átmentenie formáját és ismét elsőként ért a célba. A két számban is olimpiai bajnoki címet szerző Csontos Piroska a tervek szerint február 7-én érkezik haza Kiskunfélegyházára.
SZÍVBŐL GRATULÁLUNK NEKI!


A kép és az eredeti cikk, illetve további képek a kiskunfélegyházi Trió TV honlapján

Cukrászverseny Könyves Mihályné emlékére

A tavaly decemberben elhunyt Könyves Mihályné szakoktató emlékére rendeztek  regionális cukrászversenyt 2012. november 16-án a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Középiskolában.
A P&P Pékáru Kft-t és a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskoláját Pallagi Brigitta pék-cukrász végzős tanuló képviselte. Feladata egy alkalmi díszmunka és tíz darab tetszés szerinti, napi sütemény elkészítése volt. Az erős mezőny ellenére az előkelő 2. helyen sikerült végeznie!
Gratulálunk!
Képekért katt a képre!

Félegyházi MEZGÉ-s siker a Kaposvári nemzetközi szántóversenyen

Immár harmadik alkalommal rendeztek nemzetközi szántóversenyt 2012. szeptember 21-én Kaposváron, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolában ahová iskolánkat a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskoláját és Szakiskoláját is meghívták. Két diákot neveztünk a megmérettetésre, Seres Sándor vidékfejlesztési és mezőgazdasági technikus (2/14 osztály) és Thám Dániel (11/a osztály) mezőgazdasági szakközépiskolás tanulót. A fiúk felkészülését Tari András mérnöktanár segítette.

Az időjárás kegyes volt a versenyzőkhöz, így lehetőségük nyílt a verseny előtti napon ismerkedni az ott kapott erő- valamint munkagépekkel, és felmérni a talajviszonyokat.

A versenyen 24-en indultak, többen határainkon túlról is érkeztek.
Egy kimért parcellát kellett felszántania a versenyzőknek. Az értékelés, a szántás és a nyitóbarázda minőségéből, az összevetés tökéletességéből, a növényi maradványok alátakarásából, a záró barázda egyenességéből és az ekeleeresztés és kiemelés pontosságából állt. A népes mezőny ellenére, már a verseny közben is kitűntek a félegyházi MEZGÉ-s tanulók a gépek kezelésében mutatott jártasságukkal és elhivatottságukkal, így már ott is érezhető volt, hogy helyük van az eredményhirdetésen.

Az eredményhirdetés ünnepélyesen zajlott, ahol Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár adta át a díjakat. Seres Sándor a 3-dik helyet szerezte meg a helyi két versenyző mögött, Thám Dániel csak pár ponttal elmaradva az előkelő 4-dik helyen végzett. A remekül szántó félegyházi MEZGÉ-s fiúk több különdíjat is kaptak kiemelkedő teljesítményük elismeréseként a zsűritől.

Ez a szép eredmény is a MEZGÉ- ben folyó szakmai munka színvonalát dicséri, hiszen az iskola egyik legfontosabb missziója, hogy olyan magas szintű szakmai tudást adjon a tanulók kezébe, amelyet a mindennapokban is tudnak alkalmazni.

Szép volt fiúk és

TRAKTOR!

Katt a képre további fotókért!


Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye

Iskolánk tanulója, Kerekes Tamara Margit részt vett Szolnokon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szervezésében 2012. április 25-26. között megrendezett Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén és ott az Élelmiszeripari alapismeretek tantárgy döntőjén 5. helyezést ért el! Gratulálunk!

 

Arany János Kollégiumi Szakiskolai Program
országos angol-német digitális nyelvi verseny

2012. április 23-án, az Arany János Kollégiumi Szakiskolai Programban résztvevőknek szervezett országos angol-német digitális nyelvi verseny döntőjébe iskolánk 3 tanulója jutott be. Angol nyelvből Hegedűs Renáta I. helyezést, Ferencz Mónika III. helyezést, német nyelvből Vincze Irén III. helyezést ért el, mindhárman 10/D osztályos tanulók. A tanulók tagintézmény-vezetői dicséretben részesülnek. Felkészítő tanáraik Huszka Zsolt, Daróczi Anita és Kissné Kovács Edit voltak.


A lovász szakma legjobbjai versenyeztek Kőszegen
2012. április 17-20.


"Magyarországon 17 olyan középiskola van, ahol lótartásra, lótenyésztésre tanítják a diákokat. Ebből 11 iskola legjobb két-két diákja érkezett az elmúlt héten kedden Kőszegre, az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskolába, hogy három napon át számot adjon elméleti és gyakorlati felkészültségéről."
Iskolánkból két tanuló indult a versenyen és a következő eredményeket érték el:


Mindketten felszabadultak, azaz 100%-os, 5-ös osztályzatú szakmai bizonyítványt szereztek! Gratulálunk!
A versenyről szóló cikkért és videóért kattints ide!

Guba Sándor Emlékverseny 2012

A 2012. április 13-án, Kaposváron megrendezett Guba Sándor emlékversenyen Deák Viktória 11/A osztályos tanuló a Szarvasmarha tenyésztés alföldi családi gazdaságban című dolgozatával különdíjat kapott. Az értékelő bizottság külön díjazta a dolgozatában megjelenő saját tapasztalatot. A tanuló tagintézmény-vezetői dicséretben részesül.


Ismertetőért és videóért kattints!

Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője
Baja, 2012. április 10-13.


A 2012. április 10-13. között, 52. alkalommal megrendezett Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjét Baján tartották, ahol 24 leendő szakember méretetett meg. A kiskunfélegyházi MEZGÉ két versenyzővel képviseltette magát. Kovács Péter 14. lett, míg Szabó Zsolt az előkelő 4. helyen végzett, elnyerve a legjobb szóbeli, legjobb írásbeli és legjobb elméleti különdíjat is. Felkészítő tanáraik Bajzák Zita, Kis Miklós, Lukács Ferenc és Szatmári István voltak.


A tanulóknak és a felkészítő oktatóiknak, tanáraiknak gratulálunk!
Cikk a versenyről (Katt!)

"Gazdálkodj okosan!"

Vincze Cintia 12/A osztályos tanuló a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által meghirdetett ”Gazdálkodj okosan!” című pályázaton II. helyezést ért el, melynek díjazása 75.000 Ft ösztöndíj az egyetem ezen karán, illetve ingyenes nyelvvizsga lehetőség!

Kép: www.mgk.u-szeged.hu

Kapcsolódó cikk a versenyről, az eredményhirdetésről és fényképek az eredményhirdetésről
(a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának honlapjáról)


Szatmári Attila - Pék-cukrász OSZKTV 5. hely!

A március 27-30-ig, Budapesten megrendezett SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA ORSZÁGOS VERSENYEN, pék-cukrász szakmában Szatmári Attila (13/D) 5. helyezést ért el.
A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, szakoktatóiknak gratulálunk! A versenyző igazgatói dicséretben részesült és felszabadult, azaz jeles minősítésű szakmai bizonyítványt szerzett az elért eredményével!

Kép: pestibarnabas.hu


Csapó Dániel Emlékverseny 2012

A 2012. március 23-án, Szekszárdon megrendezett Csapó Dániel Emlékversenyen Vass Norbert és Krizsán Mihály 11/D osztályos tanulók 6, Tóth Tímea 11/D osztályos tanuló 7. helyezést, Ubornyák Zsuzsanna 2/14 osztályos technikus tanuló pedig 2. helyezést ért el!

Képek a versenyről
Saját képeink az eredményhirdetésről


A Kenguru Nemzetközi Matematika Versenyen
(2012. március 19.) elért eredményeink


Név

Osztály

Helyezés

9. évfolyamos kategóriában:

Kámán Edit

9/B

megyei 14.

10. évfolyamos kategóriában

Berecz Elizabet

10/A

megyei 23.

Vizi János

10/B

megyei 26.

Szilasi Ivett

10/B

megyei 29.

Jávorszky Tímea

10/B

megyei 33.

Matuska Henriett

10/A

megyei 37.

Hornyák Kitti

10/A

megyei 38.

Ádám Bernadett

10/B

megyei 41.

Fülöp Viktória

10/B

megyei 42.

Rigó Nikoletta

10/B

megyei 45.


A versenyrőlSzatmári Tamás junior magyar bajnok!

Szatmári Tamás (10/C), a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület versenyzője, a szegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskolában, 2011.11.26-án megrendezett XIV. Hivatalos Amatőr Muaythai Magyar Bajnokságon Junior + 91 Kg-os súlycsoportban I. helyezést szerzett! Gratulálunk!
Eredmények a budomagazin.hu-n

Tanulóink a nagykőrösi Hagyományőrző Cukrászversenyen

2011. november 24-25-én rendezték meg Nagykőrösön a 9. országos Hagyományőrző Cukrászversenyt, ahol Kasza Diána és Német Alexandra 3/13/D osztályos tanulók 3. helyezést értek el. Feladatuk 8 hagyományőrző cukrásztermék közül a minyon és a zserbó valamint egy tájjellegű díszmunka, a grillázstorta elkészítése volt 6 óra alatt. A második napon a szóbeliért maximális pontszámmal érdemelték ki a különdíjat. Felkészítőjük Nagy Csaba szakoktató és Nagy Melinda szaktanár. A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, a tanulók tagintézmény-vezetői dicséretben részesülnek.


További képekért kattints a képre vagy ide!

"Anett szőrén üli meg a lovat" - Érdekes cikk Bársony Anettel (MEZGÉ) a baon.hu-n
A cikket a baon.hu oldaláról vettük át

 Férfiakat megszégyenítően üli meg nyereg nélkül a lovát a 21 éves tiszaalpári Bársony Anett.
Anett már hároméves korában elhatározta, hogy lovakkal kíván foglalkozni. Egy idő óta mindennap a négylábú barátai között él. A családjában senkinek sem volt lova, ő viszont minden szabadidejét a szomszédban lévő lovak között töltötte. A szüleitől tízéves korában kapta meg az első lovát.

– Nekem a lóval való foglalkozás szárnyakat ad és szabadságot, mert a ló az ember legjobb barátja – mondja Anett. Az első csikóm nagyon vad volt, nem tudtam bánni vele, talán azért, mert még kicsi voltam hozzá. Azt követően viszont egy sodrott ló indította el bennem azt, hogy a lovak mellett fogom eltölteni az életem. Azután jött Csinos a maga izgágaságával. Ennek már tíz éve. Édesapám akkor azt mondta, hogy vagy megszeretem, vagy nem lesz több lovam. Elkezdtem vele foglalkozni, és igazi barátok lettünk. Csinos után jött Milli, majd Szikra, a többiek már itt születtek nálunk. Millivel akkor nőttünk egymáshoz, amikor elmentem vele lovagolni. Nem volt nyergem, zablám, csak egy kötőfék. Egy külterületi részen megtámadott egy hatalmas kutya, elkapta a bokámat, és lerántott a lóról. Ahogy ugrott volna rám, Milli egy hatalmasat rúgott a támadó kutyába. Nem engedte, hogy hozzám férkőzzön, pedig már az ő lábát is megharapta. Végül sikerült elmenekülnünk. Hálával tartozom neki, hogy nem lett semmi bajom.

– Lovak betanításával is foglalkozik. Mennyire nehéz feladat ez?

– Nem minden ló egyforma, nem szabad félni tőlük, mert azt észreveszik. A hajlamtól is függ az, hogy mennyi időbe kerül betanítani őket. Az egyszerűbb dolgokat egy-két nap alatt megtanulják. Most öt lovam és egy szamaram van. Csinos a legöregebb, az ő csikója Jázmin és Csipke. Milli egy póniló, Szikra pedig arab félvér. Rá kell érezni arra, hogy egy lóval mit lehet elvégeztetni. Nézéssel, mozdulatokkal sok mindenre meg lehet tanítani őket. A lelkükbe kell látni. Csipke még csak négy hónapos, de már lefekszik, ha arra kérem. Nem fél az emberektől, bújik, mint a többiek.

– Több szüreti felvonulás alkalmával láttam már azt, hogy ágaskodik a lovával.

– Négy év óta csináljuk ezt Csinossal. Először nem tudtam azt, hogy van benne ilyen hajlam, de sikerült rájönnöm.


Anettnek a lóval való foglalkozás szárnyakat ad és szabadságot

– Legtöbbször nyereg nélkül üli meg a lovakat. Miért?

– Nekem az a természetes. Úgy vagyok vele, hogy nyeregben bárki meg tudja ülni, de szőrén az igazi. Belovagolni is mindig szőrén szoktam, sokkal közvetlenebb, nincs közöttünk egy tárgy. Sokszor leestem már lóról, ez benne van, de különösebb bajom szerencsére nem történt. 

– Minek tartja magát, lovásznak, csikóslánynak, vagy hajtónak, mert már fogatversenyeken is indult.

– Lovakkal beszélő embernek, aki segíteni akar nekik és az embereknek is. Kapocsnak érzem magam a kettő között. Kommunikálásra törekszem. A lovat nem sporteszköznek, hanem igazi barátnak tekintem.


„Négy éve csináljuk ezt Csinossal”

– Mennyire elfogadott az, hogy egy nő szőrén üli meg a lovat?

– Magyarországon ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, külföldön viszont úgy néznek ránk, mint egy istenre. Hatalmas dolognak tartják. Tiszaalpáron már öt olyan lány van, akikkel együtt lovagolunk. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki egymással, szinte testvérként szeretjük egymást.

– Kiskunfélegyházán jár iskolába. Milyen szakra?

– Vidékfejlesztő és mezőgazdasági technikusi végzettségem van, jelenleg pedig lovász szakra járok, majd pedig szeretném letenni a lovas túravezetői szakot is. Lovakat és embereket szeretnék tanítani, de bemutatókat is szívesen tartok. Többen is kerestek már, hogy tartsak bemutatókat, főleg külföldről, de én magyarnak tartom magam, itthon akarom megmutatni először a tudásomat – mondta Bársony Anett.

(baon.hu, 2011. november 22, szerző: Szentirmay Tamás)

Bagi Nikoletta és Hornyák Attila szépen szerepelt a X. Hagyományörző Pék Versenyen
A cikket a Félegyházi Közlöny oldaláról vettük át


kép: pestibarnabas.hu

Immár tízedik alkalommal találkoztak Budapesten a pék szakma hallgatói. Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanműhelyében október 15- én a megrendezett versenyen hét csapat képviseltette magát, köztük a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola hallgatói is. A rendezvényen a csapatok számot adtak gyakorlati és elméleti tudásukról, szakmai felkészültségükről. A Kiskunfélegyháza színeiben versenyző Bagi Nikoletta és Hornyák Attila szoros pontozás követően a IV. helyezést érték el és megkapták a verseny külön díját is.

Az esemény keretein belül került sor egy óriás kalács készítésére, melynek munkálataiban Szabó Erika képviselte iskolánkat. Az elkészült terméket a Pékszövetség a Heim Pál Gyermekkórház részére ajánlotta fel.
Az iskola történetében már több mint 20 éve szerepel a pék-cukrász és majd 10 éve a sütő- és cukrászipari technikus képzés. E két szakma már évek óta nagy népszerűségnek örvend az iskola képzési kínálatában, ezt mutatja a többszörös túljelentkezés is. A képzés színvonalát emeli, hogy a gyakorlati képzőhely – amelyet a P&P Pékáru Kft. biztosít – az ország egyik legjobban felszerelt és legtöbb tanulót befogadó gyakorlati helye.
Fontos tudnivaló, hogy a sütő- és cukrászipari technikus képzésbe nem csak a Mezgében érettségizett tanulók léphetnek be, hanem más intézményben érettségizettek is jelentkezhetnek.

(Félegyházi Közlöny, 2011. október 20, szerző: Gulyas)

A versenyről a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium honlapján

Kovács János - volt mezgés tanulónk - lett az Év Cukrásza!
A cikket a Félegyházi Közlöny oldaláról vettük át


Készítette: karamellvilag.hu

Aranyérmet nyert az október 11-14. között megrendezett „Az Év Cukrásza” versenyen a félegyházi Kovács János. A megmérettetésre a Hungexpo területén, a HOVENTA kiállítás keretén belül került sor. A két napos, élőmunkás versenyen négyfajta bonbont, tányérdesszerteket, tortákat és artisztikai munkát is készítettek a cukrászok. Kovács János artisztikai munkája egy 120 centiméteres – a telet ábrázoló – karamellalkotás volt. A félegyházi fiatalember teljesítményével kiérdemelte „Az Év Cukrásza” címert.

Kovács János a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában végezte tanulmányit. Tehetsége már korán megmutatkozott, hisz az országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen XI. helyezést ért el. 2008-ban ismerkedett meg Wenzelné Vígh Maya, Venes-díjas mestercukrásszal, aki megtanította neki a karamellkészítés művészetét. Sok gyakorlás után, 2009. februárjától kezdett el versenyezni, sikerrel.

Eredményei: 2009: UKBA – ezüstérem, Farsang Kupa – ezüstérem, Tata, Pelikán Kupa – ezüstérem, Szolnok, Pelikán Kupa – aranyérem, Tiszaföldvári, Artisztika kupa – 4 db aranyérem, különdíj, Culinary Expo – aranyérem, különdíj, Gyula, Göndöcs Benedek Emlékverseny – aranyérem. 2010: Pelikán Kupa – aranyérem, Grillázs majális – ezüstérem, Az év junior cukrásza választás – aranyérem. 2011: Culinary World Cup Expo Gast – bronzérem, Danubius Expo: aranyérem.

(Félegyházi Közlöny, 2011. október 20, szerző: Gulyas)

Kovács János cukrász honlapja: karamellvilag.hu

Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenye

Idén a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén a mezőgazdasági alapismeretek tantárgy döntőjén Olasz Gábor 4, Hochmajer Cintia 6. (12/A) helyezést ért el! Felkészítő tanáruk Fricska Nagy János volt. Az élelmiszeripari alapismeretek tantárgy döntőjén Kis Tímea (12/B) 6. helyezést ért el! Felkészítő tanára Bajzák Zita tanárnő volt. Gratulálunk!

A Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenye helyezettjei

A Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenye helyezettjei

Pelikán Semix Kupa

Hatodik alkalommal rendezték meg a Pelikán Semix Gasztronómiai Kiállítás és Versenyt Szolnokon, 2011. április 9-én. Iskolánkat két tanuló képviselte: Csernák Ádám és Dér Andrea a 13/D-ből. Munkájukkal bronz érmet nyertek!

VI. Pelikán Semix Kupa - bronz érem

Guba Sándor Emlékverseny

2001. április 8-án került megrendezésre a XIII. Guba Sándor Emlékverseny Kaposváron. Iskolánkat ismét több tanuló képviselte. A verseny I. szekciójában Ubornyák Zsuzsanna (1/13 - mezőgazdasági technikus) I. helyezést ért el, "Állattenyésztés napjainkban" című dolgozatával és annak védésével! Felkészítő tanára Fricska Nagy János volt. Többi indulónk különdíjban részesült: Szunyi Renáta (11/A, felkészítő tanára: Kiss Jenő), Nagy Andrea (11/A, felkészítő tanára: Farkas Márta), Pallagi Brigitta (11/A, felkészítő tanára: Rózsa Pál). Gratulálunk!

A XIII. Guba Sándor Emlékverseny díjazottjai, tanáraik

Pék-cukrász Szakmai Tanulmányi Verseny

Április 5. és 8. között rendezték meg Nagykőrösön a Pék-cukrász Szakmai Tanulmányi Versenyt, ahol Kovács Zoltán, 13/D osztályos tanulónk 6. helyezést ért el és ezzel jeles szakmai bizonyítványt szerzett! Gratulálunk!

Pék-cukrász SzKTV 2011 - 6. hely

Csapó Dániel Emlékverseny

A 2011. március 24-25-én Szekszárdon megrendezett Csapó Dániel Emlékversenyen iskolánkat Csernák Ádám és Csengődi Tamás 13/D osztályos tanuló képviselte az élelmiszeripari szekcióban.
Témájuk: A grillázskészítés régen és most. A téma szemléltetésére 8 féle grillázs variációból hoztak létre egy díszmunkát, melyet izomalttal díszítettek. A dobogóhoz az igen erős mezőnyben sajnos ez nem volt elég, 4. helyezést értek el. Mindenki csodájára járt a nem mindennapi alkotásnak.


További, nagyobb képekért kattints a fenti képre!

Sikerek az 51. Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Az idei, 51. alkalommal megrendezett Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjét Kunhegyesen rendezték meg, ahol 19 leendő szakember méretetett meg. A feladatok között szerepelt sertésvágás és -csontozás, lecsókolbász készítése, valamint érzékszervi bírálat és bolti eladás is. A feladatokban mind gyakorlati, mind elméleti téren bizonyítani kellett a rátermettséget.
A kiskunfélegyházi MEZGÉ 2 versenyzővel képviseltette magát. Heródek János 6, míg Bense Imre mindenkit megelőzve az 1. helyen végzett. Ezzel a kitűnő eredménnyel a tanulók megismételték a tavalyi verseny eredményeit, tovább növelve ezzel a kiskunfélegyházi húsipari képzés országos hírnevét. Felkészítő tanáraik Szatmári István, Kis Miklós, Szalai Mihály és Lukács Ferenc voltak.
A tanulóknak és a felkészítő oktatóiknak, tanáraiknak gratulálunk!

Bense Imre és Heródek János

Képek a verseny eredményhirdetéséről és a nyertesekről (Katt ide!)

Olvasni jó!

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából iskolánk 2011. március 16-án rendezte meg Szép magyar beszéd elnevezésű versenyét. A vetélkedőn intézményünk tizenkét tanulója vett részt.
Az első fordulóban egy kötelező szöveget – Mark Twain: Ádám és Éva naplója című művének egy részletét – kellett felolvasniuk a versenyzőknek, a második fordulóban pedig egy szabadon választott szöveget mutathattak be maximum egy perc terjedelemben. A zsűri tagjait az intézmény „szigorú” tanárai alkották: Pap Éva, Farkas Márta, Erdélyi Roxána és Fekete Márta. Az értékelés szempontjai voltak: a pontos szövegolvasás, az értő olvasás, a szöveg hangulatának érzékeltetése és a kapcsolattartás a hallgatósággal.
A szoros küzdelemben első helyen végzett Fülöp Viktória (9/B), második helyezést ért el Cserép Roland (1/13), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Nagy Nikolett (11/B) léphetett. Teljesítményüket az iskola édességgel és könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazta, a díjakat a tagintézményvezető-helyettes, Polyókáné Csenki Erika adta át. A verseny nem titkolt célja az olvasásra nevelés, a tehetséggondozás és a hagyományteremtés volt. A győzteseknek gratulálunk, és reméljük, hogy jövőre újra megrendezhetjük ezt a rangos vetélkedőt.

Képek a versenyről (Katt ide!)

Nagykőrösön került megrendezésre a VIII. Cukrász Hagyományőrző Verseny 2010.11.25-26-án. 11 csapat vett részt a megmérettetésen. A MEZGÉ-t Kovács Zoltán (13/D) és Holczmann Erika (13/D) tanuló képviselte. A diákok a 8. rajtszámot húzták.       
2010.11.25-én (csütörtökön) délután volt a verseny gyakorlati része. A gyakorlati részen minden csapatnak két terméket, valamint egy tájjellegű díszmunkát kellett készíteniük. A két termék a következő volt: rákóczi túrós és hagyományos dobos torta. A mezgések díszmunkája egy szezámmagos grillázs volt.
2010.11.26-án pénteken a szóbeli része volt a versenynek. A mezgések az indiánert húzták ki és abból számoltak be a zsűrinek. Összesítésben a 3. helyen végeztek és a legjobb szóbeli feleletet érték el. A tanulók cukrász gyakorlati oktatója Nagy Csaba volt, elméletből Megyesi Sándor készítette fel őket.

A III. Kárpát-medencei Grillázstorta (égetett cukortorta) Készítők Versenye és Kiállítása 2010. november 27-én, Tápióbicskén került megrendezésre, amin 102 induló közel 200 termékkel vett részt és ahonnan Csernák Ádám 13/D osztályos tanulónk aranyéremmel tért haza. Felkészítője szintén Nagy Csaba cukrászoktató volt a P&P Pékáru Kft. Tanüzeméből.

Kovács Zoltán, Holczmann Erika

Nagy Csaba cukrászoktató, Csernák Ádám

A Budapesten, 2010. október 16-án megrendezett Országos Hagyományőrző Pékversenyt iskolánk tanulói, Varga Zsolt és Kuklis Annamária2/14. osztályos sütő és cukrászipari technikus tanulók nyerték meg, övék lett a legjobb gyakorlat. Feladatuk két hagyományos pék termék elkészítése és egy termék elkészítésének és hagyományának ismertetése volt. A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, szakoktatóiknak gratulálunk, a tanulók tagintézmény-vezetői dicséretben részesülnek. Felkészítők: Horváth Krisztián, Szabó István, Kóródi Lajos szakoktatók és Kis Miklós szaktanár. Külön köszönet a P&P Pékáru Kft-nek!
Varga Zsolt és Kuklis Annamária

Varga Zsolt, Horváth Krisztián, Kuklis Annamária

Szép eredmények az Élelmiszeripari OSZTV-n is

Budapesten 2010. április 28-án, az Élelmiszeripari Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen a 2/14 osztályos, Sütő- és cukrászipari technikus tanulóink nagyon szép eredményeket értek el: Gubcsi Andrea I, Szabó János VII, Sejben Emese IX, Ótott Éva XI-XII. helyezett lett! Gratulálunk!

Élelmiszeripari OSZTV - 2010.04.28.


Ismét dupláztak tanulóink az országos Lótartó és -tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Tizedik alkalommal rendezték meg a Lótartó és -tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyt, amelynek az idén április 13-tól 16-ig a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája adott otthont.
2005 és 2009 után immár harmadik alkalommal félegyházi tanulók nyerték az első és a második helyet is.
A megmérettetésre 10 szakképző iskola (Csorna, Győr, Gyomaendrőd, Kiskunhalas, Székesfehérvár, Kaposvár, Pápa, Kőszeg, Pécel, Kiskunfélegyháza) 18 végzős diákját nevezte. A szakmunkásvizsgához hasonlóan négy modul nyolc vizsgafeladatának teljesítéséből állt a verseny. Gondozási, tenyésztési, lovaglási és fogathajtási modulokból gyakorlati és elméleti ismereteiket, tudásukat mérték össze a versenyzők!
Az összetett versenyben az I. helyet Szajbert Éva (90,5 százalék), a II. helyezést Rébék –Nagy Katalin (82,33 százalék) szerezte meg. Emellett Szajbert Éva 12 különdíjat is kapott. Mindketten a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolájának és Szakiskolájának tanulói. Felkészítő tanáraik: Rózsa Pál és Pelyva Imre, valamint a diákok felkészülését segítette Fülöp Sándor (Hetényegyháza). A III. helyezett a csornai Tóth Erik (79,38 százalék) lett. Felkészítő tanára: Kapui Ferenc.
Először az idei évben- az év végi vizsgához hasonlóan- a versenyt a kompetencia alapú moduláris képzés szakmai és vizsga követelményei (SZVK) alapján szervezték meg. Minden tanulónak 4 modulból kellett azonos gyakorlati versenyfeladatokat teljesíteni, és szóbeli tételekből felelni a bizottság előtt.
1.    Gondozási feladatok: A gyakorlaton a ló takarmányozása során megszerzett jártasságukat kellett bizonyítani a versenyzőknek, lucerna szénát és ivóvizet minősítettek, zabadagot számoltak és mértek, illetve 20 különböző féle takarmányt próbáltak felismerni. A szóbeli tétel a patáról, a kólikáról és a takarmányok tartósításáról tartalmazott kérdéseket.
2.    Tenyésztési feladatok: A mesterséges termékenyítés eszközeinek felismerése, fertőtlenítőoldat készítés és fedeztetési jegy, illetve számla kitöltése volt a feladat.
Szóban a ló elléséről és a szállításáról kellett beszélni.
3.    Lovaglási feladatok: Egy előre kiadott díjlovagló feladatot kellett, sorsolt lovakon, rövid ismerkedés után bemutatni. A pontozók az előző évekhez képest jobbra ítélték a versenyzők lovagló tudását. Szóban, egy fiatal ló kiképzését kellett elmondani a bizottságnak.
4.    Fogathajtási feladatok: A tanulók számára idegen fogatokkal hajtottak le egy előre gyakorolható díjhajtó feladatot a négyszögben. A modul szóbeli részén a fogatlóval szemben támasztott követelményeket és a különböző fogatolási módokat kellett bemutatni.
A versenyzők többségének a fertőtlenítő oldat készítése, a bizonylatok kitöltése és a zab tömegének becslése okozott a gyakorlatban nehézséget. Az elméleti felkészültségük is elég nagy szórást mutatott, a keddi gondozási modul szóbelije volt a leggyengébb, de már csütörtökre, amikor az ellésről és a lószállításról kellett beszélni, mindenki sokkal jobban szerepelt.
A verseny és az eredményhirdető ünnepség képeiért katt a következő képekre!
A verseny képei

Az eredményhirdetés képei

A következő linken további fotók láthatók a versenyről!
Katt ide!


A Pápán megrendezett Húsipari OSZKTV-n Hentes és mészáros szakmában Madácsi István (13/E) I, Fülöp Norbert (13/E) II, Húsipari termékgyártó szakmában pedig Kiss Sándor (12/C) I. helyezést ért el és ezzel az eredménnyel mindannyian felszabadultak! Gratulálunk!
Felkészítőik: Kis Miklós, Gácsi Nikolett, Szatmári István

Húsipari OSZKTV, Pápa, 2010

Rozmán Judit 12/A osztályos tanulónk a 2010.03.29-31-ig tartó, Veszprémben megrendezett, a Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye döntőjén a Mezőgazdasági alapismeretek szakmacsoportban 4. helyezést ért el! Ezzel az egyetemi felvételijéhez 80 többletpontot szerzett! Gratulálunk!
Felkészítő tanára: Fricska Nagy János

Mezőgazdasági SZÉTV, Veszprém, 2010

A 2010. március 23-26-ig megrendezésre került szabadkígyósi Pék-cukrász OSZKTV versenyen Hollósi Bernadett 18, és Dobos Anita 12. helyezést ért el. Eredményükért kiváló minősítésű szakmunkás bizonyítványt kaptak. Gratulálunk!
Felkészítőik: Dányi János, Horváth Krisztián, Kis Miklós

Pék-cukrász OSZKTV 2010, Szabadkígyós


Újabb diákolimpiás siker!

A 2009. októberében megrendezett Középiskolás Országos Diákolimpián intézményünk, a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium súlylökő csapata második helyezést ért el! A csapat tagjai: Görög Sándor, Gulyás Gábor, Mogyoró Tamás, Csőke Ákos, Boczek László. Felkészítő tanár: Cseklye Sándor testnevelő. Gratulálunk nekik!

Súlylökő csapatunk - 2009 - Diákolimpia


Cikkek lovasaink sikereiről:
a lovasok.hu-n: "Kiskunfélegyházi sikerek a lótenyésztő szakmában"
és
a lovasnemzet.hu-n: "Kiskunfélegyháza duplázott".
Félegyházi lovasok nyerték az
Országos projektvetélkedőt!

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet harmadik alkalommal rendezi meg a Szakiskola Fejlesztési Programban résztvevő iskolák 9-10. osztályos tanulóinak az Országos projektvetélkedőt, amelyen 2009-ben 59 szakiskola 369 csapata, összesen 1476 tanuló és 369 mentortanár vett részt.
Jelenleg Magyarországon az egyetlen valóban kompetenciaalapú vetélkedő, amelynek során a tanulók próbára tehetik felfedezőkészségüket és kreativitásukat, projektek kivitelezéséhez szükséges kompetenciáikat.
Az idei vetélkedő címe: Itt a helyünk! A csapatok feladata az iskolájuk, illetve a szakmájuk népszerűsítése volt.
A döntőt a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája ; Unikornis csapata nyerte meg. (Csapattagok: Kovács Tamás , Kőrösi Balázs, Németh Richárd, Turupuli Alex; felkészítő tanár: Rózsa Pál.)
A projekt során a diákok a lótenyésztő szakmát mutatták be látványos, interaktív, multimédiás eszközöket alkalmazó prezentáció segítségével az általuk készített reklámterméket felhasználva. A bemutató részét képezte egy karikás show és kocsikáztatás is, amely segítségével a közönségdíjat is megnyerte a csapat.

Képek az Országos Projektvetélkedőn szereplő Unikornis csapatról
A galériáért kattints a képre!

Az április 16-án Kalocsán megrendezett Megyei csecsemőgondozási versenyen iskolánk csapata III. helyezést ért el.
Csapattagok : Baranyai Ildikó, Csuka Mónika és Gubcsi Andrea élelmiszeriparos technikus tanulók.
Felkészítőjük Szolnoki Irén védőnő. Gratulálunk a szép eredményhez, a tanulók osztályfőnöki dicséretben részesülnek.
Csuka Mónika & Baranyai Ildikó & Gubcsi Andrea & Szolnoki Irén védőnőAz április 14-17-ig Pécelen megrendezett
SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA ORSZÁGOS VERSENYEN
lótenyésztő szakmában
Hardon Daniella 1.
Fekete Nándor 2.
helyezést ért el.
Versenyzőink számos különdíjat is kaptak: Hardon Daniella legjobb női versenyzőként, legjobb elméletért, legjobb szóbeliért, második legjobb írásbeliért, második legjobb díjhajtás, a nyeregfelismerés gyakorlati feladat legjobb megoldásáért kapott különdíjat. Fekete Nándor legjobb díjhajtásért, második legjobb díjlovaglásért, legjobb írásbeliért, harmadik legjobb szóbeliért, legjobb férfi versenyzőként, a klinikai alapértékek felvétele gyakorlati feladat legjobb megoldásáért kapott különdíjat, illetve a Lázár lovaspark különdíját a legjobb fogathajtónak, és az OTP által felajánlott különdíjat.
Természetesen mindkét tanuló jeles szakmai bizonyítványt szerzett. A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Rózsa Pál és Pelyva Imre tanáruraknak gratulálunk. Mindkét versenyzőt igazgatói dicséretben részesítjük.
Rózsa Pál, Hardon Daniella, Fekete Nándor, Pelyva Imre
További képekért kattintson a képre!


Az április 6-8-ig Szolnokon megrendezett
Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén (SZÉTV)
Kiss-Elek Szabolcs 12/A osztályos tanuló
a mezőgazdasági alapismeretek tantárgyban 5. helyezést ért el, valamint
Kuklis Annamária 12/B osztályos tanuló
az élelmiszeripari alapismeretek tantárgyban szintén 5. helyezést ért el.
A tanulók eredményükért 80 felvételi pontot kaptak. A versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak (Fricska Nagy János, Bajzák Zita) gratulálunk, a tanulók igazgatói dicséretet kapnak.

Kiss-Elek Szabolcs   Kuklis Annamária

A 2009. március 31- április 3-ig Balassagyarmaton megrendezett
SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA ORSZÁGOS VERSENYEN
pék-cukrász szakmában
Orbán Mária 9. (jobbra)
Bürgés Mária 13. (balra)
helyezést ért el.
Mindkét tanuló jeles szakmai bizonyítványt szerzett. A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk. Mindkét versenyzőt igazgatói dicséretben részesítjük.
Bürgés Mária és Orbán Mária

A 2009. március 25-27-ig Szegeden megrendezett
SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA ORSZÁGOS VERSENYEN
hentes és mészáros szakmában
Pusenszki Norbert 9.
Bárkányi Péter 19.
helyezést ért el.
Mindkét tanuló jeles szakmai bizonyítványt szerzett. A tanulóknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk. Mindkét versenyzőt igazgatói dicséretben részesítjük.
Pusenszki Norbert   Bárkányi Péter

A 2009 március 19-20-én Szekszárdon megrendezésre került, Csapó Dániel Emlékversenyen iskolánk 13 tanulója vett részt. A megmérettetésen 3 tanuló ért el dobogós helyezést: Nagy Nikolett 9/B osztályos tanuló az élelmiszeripari szekcióban I. helyezést ért el, ezzel 10 napos Olaszországi utat nyert. Az állattenyésztés szekcióban Rozmán Judit 11/A osztályos tanuló II. és Csőköly Gréta 10/A osztályos tanuló III. helyezést értek el. A tanulók igazgató dicséretben részesülnek. A többi résztvevő osztályfőnöki dicséretet kap. Gratulálunk minden pályázatot benyújtó diáknak!
Nagy Nikolett  
Rozmán Judit   Csőköly Gréta  

Félegyházi siker a Diákolimpián

Szép sikert értek el Budapesten, az október 09-én megrendezett Középiskolás Országos Diákolimpián a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium diákjai. A fiúk súlylökő csapata sok más esélyesebbnek tartott vetélytársát megelőzve szerezte meg a bajnoki címet. A fiúk szorgalmas és áldozatos munkája meghozta gyümölcsét ezzel a sikerrel. Szinte valamennyien megdöntötték, vagy megközelítették egyéni legjobbjukat a verseny során, és ezzel megszerezték az összevont középiskola első nagy, közös sportsikerét, hiszen a bajnokcsapatot MEZGÉ-s és Kossuth-os diákok alkották.

A csapat tagjai: Csengődi Tamás, Seres Gábor, Gulyás Gábor (MEZGÉ), Csőke Ákos, Mogyoró Tamás (Kossuth). A csapat felkészítő tanára Cseklye Sándor.

Képek a csapatról

Eredményeink 2007/2008-as tanévben:

Tanulmányi eredmények:

Sport:

Katasztrófavédelem:
Iskolánk csapatának eredményei a katasztrófavédelmi versenyeken:

Eredményeink 2006/2007-es tanévben:

2007.03.22-23.
Országos Szakmai Tanulmányi Verseny – Komplex Tanulmányi Verseny – Nagykovácsi
Általános mezőgazdasági szakmacsoport

Helyezés:

Név:

Osztály:

2.

Abonyi Sándor

2/14

3.

Pusenszki Tamás

2/14

9.

Váradi Márk

2/14

2007.04.12-13.
Csapó Dániel Emlékverseny - Szekszárd

Helyezés:

Név:

Osztály:

Megjegyzés:

1.

+ különdíj

Tarjányi Gabriella

10/A

Az 1. díj mellett: Brüsszeli szakmai út különdíjban részesült, Harangozó Gábor Európai Parlamenti Képviselő jóvoltából

Különdíj

Makai Mariann

1/13

 

Különdíj

Bazsó Gábor

11/A

 

 

Olasz Lajos

11/A

Védhető, döntős dolgozatot írtak

 

Kaszab Varga Ferenc

11/A

 

Palatinus Zsolt

11/A

2007.04.04.17-20.
Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny – Bábolna
Lótenyésztő szakmában

Helyezés:

Név:

Osztály:

Megjegyzés:

3.

Dányi Nóra

12/C

Felszabadultak, szakmai bizonyítványt kaptak

13.

Czakó Zoltán

12/C

danyi&czako2007

2007. Szeptember
Főző-terítő Verseny

Helyezés:

Név:

Osztály:

3.

Gál Mónika
Görög Tímea
Juhász Krisztián
Farkas Róbert

2/14

fozo_terito_2006

November
IV. Országos Hagyományőrző Cukrászverseny - Nagykőrös

Helyezés:

Név:

Osztály:

8.

Kurucsai Noémi
Fődi Magdolna

13/D

2/14

Március
Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny
Pék-cukrász szakmában

Helyezés:

Név:

Osztály:

Megjegyzés:

7.

Kurucsai Noémi

13/D

Felszabadultak, szakmai bizonyítványt kaptak

11.

Kovács János

13/D

pc_oszktv_2007

Március
Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Helyezés:

Név:

Osztály:

Megjegyzés:

 

Fődi Magdolna
Csuka Anikó
Gál Mónika
Mészáros Regina

 

Sütő-cukrász technikus elméleti vizsga alól felmentést szereztek


 

2006-ban, az iskolánk által rendezett

PÉK-CUKRÁSZ SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA ORSZÁGOS VERSENYÉN

indult két tanulónk nagyon szépen szerepelt!

 

Horváth Marianna 5. helyezést,

Molnár János 1. helyezést ért el!

 

 Horváth MariannaMolnár János

Mindketten felszabadultak.

GRATULÁLUNK NEKIK!

2006. március 20-22. között 

HÚSFELDOLGOZÓ és HENTES ÉS MÉSZÁROS OSZKTV verseny

rendeztek Debrecenben. 

Iskolánkat hentes és mészáros szakmában két tanuló, Orbán Zoltán és Tamaskó Vince képviselte.

A tanulók felkészítői voltak: 

  • Szatmári István - szakoktató

  • Dr. Nyúzó Bálintné - szaktanár

  • Szalai Mihály - szaktanár

  • Lukács Ferenc - szaktanár

Orbán Zoltán

Tamaskó Vince

Orbán Zoltán 3. helyezést ért el, és ezzel jeles szakmai bizonyítványt szerzett. 

Tamaskó Vince 16. helyezést ért el, az írásbelin 6. helyezett lett, húsipari szakmai tantárgyakból pedig jeles minősítést kapott.

GRATULÁLUNK NEKIK!